SPREMLJAJTE NAS


BLOG


IZGORELOST V NADALJEVANJKAH ...

ALI STE ADRENALINSKI ODVISNIKI ALI NE MORETE VEČ VSTATI IZ KAVČANajprej nekaj o tem komu sploh spodrsne na bananinem olupku izgorelosti. Tisti, ki se vse življenje šparajo, so nenehno bolehni, šibki, ubogi, …, v glavnem nič ne zmorejo, ker bi se lahko prehladili, ker nimajo moči, ker, ker ker … niso za nobeno rabo, so sebični in popolnoma nezmožni pomagati komurkoli in kadarkoli.


TE ZAGOTOVO NE BODO IZGORELI, saj je njihova stopnja stresa in pretiravanja na popolni nuli. Zaščiteni so bolj kot kočevski medvedi, beli nosorog in polarni medved skupaj. Njim ne grozi izumrtje, za njih bodo poskrbeli drugi. Tisti drugi, od katerih se vedno in vselej pričakuje, da bodo naredili tisto kar drugi ne zmorejo, ki ob vsaki uri pridrvijo, ki ostanejo v službi dlje in si jo celo nosijo, lepo zavito domov. To so perfekcionisti!!! To je precej tipična ženska vrsta na slovenskem. Malce nesamozavestna, večinoma ambicioznih staršev, iz popolnoma vseh področji, ki se neumorno prebija na sam vrh česarkoli, kar je treba osvojiti in kjer se je potrebno dokazati. Prave zbirateljice rekordov, ki jih seveda v svoji zagnanosti niti slučajno ne opazijo in kar je še huje, ne opazijo jih niti drugi. Sami so ste smo si naredili, da je tako; da smo samoumevni in zato niti ne potrebujemo nagrad, ženemo se sami. Oziroma žene nas naš lasten bencin, dokler ga imamo. Taisto vrsto lahko opišemo tudi kot izredno trpežno, nikoli bolno. Tudi, ko izgori, se na izvidih še vedno vedno pokaže B.P. (torej brez pripomb, kar bi tudi sami od sebe pričakovali).

Nasvet za samoohranitev te vrste je: kdaj pa kdaj bo treba spustiti. Kdaj pa kdaj kaj ne bo narejeno in to več dni. Mogoče tudi vi potrebujete počitek in ne zmorete vsega. Ustavite konje. Recite ne.Vem, ni enostavno. Zakaj? Ker s takšno vnemo dvigujemo ne samo prah, temveč v nebo brizga kortizol. Daje nam občutek moči in vsemogočnosti, na njem letimo in smo vzneseni. Deluje podobno kot tisti beli prah, ki si ga dajejo v nos današnji japiji. (ne smem napisati imena, upam, da razumete kaj je s tem mišljeno in kaj delajo ljudje, da bi imeli na videz še več energije, samozavesti in letenja). Na visokem kortizolu smo bolj storilni, imamo neverjetne kapacitete, delamo lahko kot stroji, ki se skoraj, skoraj nikoli ne upehajo.

Potem pa pride vikend …SCENARIJ ENA:
Oh, ni panike. Imamo nekaj prostega časa. Takoj si zadam novo oviro. Prekolesarim Vršič ob dvanajstih opoldne, ko sonce ravno prav pripeka. Tečem maratone in sploh sem največji prvak v adrenalinskih športih. Imela sem krasen vikend »počitka« in v ponedeljek spet s polno paro naprej.

SCENARIJ DVA:
Krasno sobotno jutro je, cela familija v nizkem štartu stoji pred vrati, ker so me končno dobili doma in želijo si preživeti dan nekje v naravi, z menoj. Jaz pa kot pretepena vreča čemim na kavču in se pri najboljši volji ne morete spraviti pokonci. Zbolite. Ne počutite se v redu. Komaj čakate, da vas pustijo same in pogreznete se globje v kavč, kjer preživite celoten vikend. Če sem ženskega spola se verjetno z zadnjimi močmi odsvalkam do kuhinje in naredim kosilo, vendar je bil že to presežek, je pa moj alter ego to iz mene izvlekel, pa tudi če je to zadnje kar še uspem narediti. Grozno pri tem je, da to ni le en tak vikend, temveč si jih sledi več in več in tudi počitnice ne izgledajo nič bolje.

Očitki vseh ljubečih udeležencev padajo name nate na vse nas, ki smo se izgubili v globokem kavču brez moči. Pa še upravičeno (iz njihovega zornega kota, seveda). Saj smo ves delovni teden v pogonu in še vedno zmoremo vse, medtem ko vikende očitno nočemo preživeti s svojimi ljubljenimi, izogibamo se jim, ne namenjamo jim pozornosti, torej je logičen zaključek (tako je pač videti), da jih ne maramo. Na tej točki se lahko resno zamaje naša zveza, partnerstvo in na kocki je naša sreča.


Ali se najdete v spodnjih opisih?

PORABILI STE ŽE VEČINO LIMITOV

1. Čez dan zgubljate energijo in jo dodajate s stimulansi kot so: kava, energetski napitki, hudi treningi, sladkor … ?
2. Se zjutraj komaj dvignete in že takoj občutite pomanjkanje energije?
3. Ste odvisni od hrane, ki vam daje energijo? Kava? Sladkor? Stimulansi? (odvisnost pomeni, da čutite nepremagljivo željo, ki se ji ne morete upreti; če pa to storite je vaša energija na psu)
4. Nimate več fokusa, ste neodločni? (še posebej moški)
5. PMS in migrena vas spremljajo iz meseca v mesec?
6. Vaš libido ni več kot je bil nekoč? (pa nimate več kot 55 let)
7. Tečete ali hodite na treninge že zjutraj in je za vas to nekakšen vir energije, brez katerega ne gre?
8.Se zbujate sredi noči?
9.Ste pogosto bolni, oziroma se običajen prehlad zavleče v več tednov?
10.Ste razdražljivi?
11.Depresivni in brez prave volje?
12.Imate težave v razmerju in odnosih nasploh?
13.Težave z zanositvijo?
14.Redite se tudi, če ste na strogi dieti?
15.Ko imate prosto ali greste na dopust pogosto zbolite?
16.Ste utrujeni še preden vstanete iz postelje? 
17.Se nikakor ne morete dovolj naspati?
18.Ste utrujeni po obroku? 
19.Še posebej potem, ko ste jedli hrano s škrobom (krompir, testenine, kruh, polenta ..)?
20.Vam neprestano zmanjkuje časa?
21.Ste čustveno nestabilni (se hitro razburite, veliko jezite, jokate)?
22.Čutite včasih razbijanje srca, ki ga ne morete umiriti?
23.Imate podočnjake? 
24.Vas napenja po obrokih?
25.Imate vnetna stanja? (od kolen, do vnetja mehurja)
26.Ne odvajate redno velikih porcij (vsaj enkrat dnevno)?
27.Imate alergije?
28.Vas grabijo krči ali bolečine v mišicah ( še posebej ponoči)?
29.Imate kalcinacije (ledvični kamni, poapnenje žil, žolčni kamni, osteoartritis …)?
30. Imate povišan sladkor?
31. Imate povišan holesterol?KAJ SE V RESNICI DOGAJA MED VIKENDI? nadaljevanje kaj se dogaja z našimi stresnimi hormoni sledi ...
Objavil: Futuristic Life


 

 Zadnje dodano

KAJ SE DOGAJA NA FIZIČNEM NIVOJU
Tretja faza IZGORELOSTI - STE NA ROBU BANKROTA ENERGIJE?
STE TUDI VI BLAGOVNA ZNAMKA IZGORELOSTI?
Prva faza IZGORELOSTI ali Utrujena kraljica
Druga faza IZGORELOSTI - ALI STE ADRENALINSKI ODVISNIKI ALI NE MORETE VEČ VSTATI S KAVČA
MACA COFFEE skodelica energije in hormonov
Kdaj in kaj zdravimo z visokimi DOZAMI VITAMINA C
Diagnoza: Popolna izčrpanost
FUTURISTIC BLOG

ODPUSTITE SI

Eno najtežjih priznanj je, da smo naredili napako, ki je lahko včasih usodna. Kako odpustiti sebi in drugim ali celo prositi za odpuščanje? Kakšne so posledice neporavnanih računov z vestjo?

PREBERI VEČ
INSTAGRAM
PRIJAVITE SE