SPREMLJAJTE NAS


DNEVNI IZZIV


ZAGOTAVLJA OČIŠČENJE TELESA IN UREJA MISLI

GLINA - VSESTRANSKO ZDRAVILO



Glina je snov, ki ima veliko terapevtsko moč. Tradicionalno se uporablja za očiščevanje telesa; energija, ki jo delci gline vsebujejo, pa nam, če jo uživamo, zagotavlja duševno okrepitev – nekakšno stabilnost počutja ter urejene misli.


OD MUMIFICIRANJA DO PLEMENITE VODE
Zdravljenje z zemljo oz. glino poznamo pod imenom peloterapija (ang. pelotherapy). Preventivna moč zemlje oz. glina se že tisočletja uporablja kot del naravne medicine. Naši predniki so glino uporabljali tako za očiščevanje telesa, proti zastrupitvam s hrano duševno in telesno regeneracijo, kot tudi za izvajanje obredov.


SESTAVA IN VRSTE GLINE
Glina je 100 % bioorganska substanca. V zemlji stoji od 5 do 8 milijonov let. Če jo neobdelano primemo v roke, je videti, kot da »ujčkamo« mastno in vlažno gmoto blata. V resnici pa v rokah držimo nešteto zrnc in lističev naravnih mineralnih zmesi, v katerih prevladuje eden ali več mineralov iz skupine glin. Ti prevladujoči minerali vplivajo na njeno kakovost. Najprimernejša za zdravljenje je glina, ki jo na površje potegnejo iz največjih zemeljskih globin. Sicer glede na sestavo poznamo: zeleno, rdečo, rozikasto, rumeno, oker in belo glino.


POVRNJENA ŽIVLJENJSKA MOČ
Že uvodoma smo omenili, da ima glina blagodejen vpliv na naše duševno počutje. Da, kadar smo izčrpani od takšnih in drugačnih dejavnosti ter nismo več sposobni zbrano misliti, nenasilno obnovi našo življenjsko moč. Znova nas postavi na noge – nas uravnovesi – ter nam da energijo za naprej. In kako ji to uspeva? Glina, medtem ko več milijonov let stoji v zemlji – ne bodi lena –, vase vsrka opazne količine energije iz drugih elementov. Ko pa jo potegnejo na plan, se napije še energije sonca, zraka in preostalih virov, ki jim je tu izpostavljena. Človeku, ki ima v sebi prav tako velike količine energije, ki pa jo zaradi takšnih in drugačnih razlogov ne izkorišča v celoti oz. jo hitro porablja, glina pomaga tako, da te speče zaloge energije znova obudi ali obnovi že porabljene.


PRIPRAVIMO SI ENERGIJSKI NAPITEK
Verjamem, da ste sedaj, ko ste prebrali zgornji odstavek, odločeni, da boste kar se da izkoristili energijske potenciale gline. Pa dajmo! Malo žličko suhe gline vsujemo v steklen kozarec (približno deciliter). Ker je glina znana kot živa zemlja, je dobro, da jo vlijemo v kozarec iz čim bolj debelega stekla. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da ostanemo brez kozarca. Glino nato prelijemo s pol decilitra vode. Najbolj preprosto bo, da si napitek pripravimo zvečer, preden se odpravimo v posteljo in ga naslednje jutro spijemo na tešče. Takšen napitek pijemo tri tedne, nato naredimo premor za teden dni. In ponovno pijemo tri tedne. Zgolj v preventivne namene naredimo to dvakrat letno – glede na resnost bolezni pa lahko glino pijemo tudi pogosteje. Pri pripravi napitka upoštevajmo, da glina nikoli ne sme priti v stik s kovino! Proizvajalci gline zato glini priložijo primerno leseno žličko za uživanje. Lahko se zgodi, da bomo težko spravili po grlu glinasto usedlino, ki ostane v kozarcu, potem ko bomo spili glineno vodo. Nič ne bo narobe – vsaj na začetku, če usedlino zavržemo. Sčasoma se bo organizem nanjo navadil in glino bomo lahko uživali celo v obliki paste ali posušenih kroglic. Da se organizem navadi na glino, včasih traja dva do štiri tedne. Pri prebavnih težavah npr. potrebujemo šest mesecev do leta dni, da ponovno vzpostavimo ravnovesje presnovnega sistema. Lahko pa se zgodi, da se bolezen na začetku zdravljenja celo poslabša. Pregovor, da se vztrajnost vedno in povsod splača, na tem mestu še kako drži. Poslabšanje, ki se lahko pojavi, je znak, da glina učinkuje, da se zdravljeno mesto obnavlja. Še pomembna informacija; glina kot vsaka nadvse inteligentna dama ima sposobnost, da deluje celostno, nezamerljivo. Bodite previdni – vašega telesa in psihe se bo lotila temeljito.


IMPROVIZIRANO ZDRAVILIŠČE ALI MORJE  »PO DOMAČE«
V antistresne namene glino največkrat uporabljamo kot raznolike kopeli. Balneologija (zdravljenje s kopelmi) je tista veščina, ki brez gline ne more. Če smo se odločili za celostno terapijo z glino, tj. terapijo od znotraj in od zunaj, je uživanje gline priporočljivo kombinirati z doma pripravljeno kopeljo, v katero dodamo kilogram neprečiščene morske soli, in v njej se namakamo 2-krat tedensko približno 20 minut. Morska sol kot nekakšen posrednik med zemljo in morjem je velika prijateljica in zaveznica gline. Predlagam, da si, preden se namočimo v kopel, izposodimo še malo kozmetičnih skrivnosti. Z glinenim mazilom namažimo vsa tista mesta na telesu, na katerih imamo kakršne koli kožne težave. Pustimo, da se glina posuši (kakšnih 20 minut), nato z rahlimi krožnimi gibi posušeno glino odstranimo. Če glino na prizadetih mestih pustimo dalj časa (potem, ko se že posuši), se bodo nečistoče absorbirale nazaj v kožo. Tega si ne želimo, kajne? Zato je, glede na želen učinek, boljše pripraviti več mask, oblog. Končno se potopimo v »domače« morje. Za prijetno vzdušje vrzimo v vodo vejico svežega rožmarina in uživajmo v psihofizičnem ravnovesju.


VSRKAVANJE ŠKODLJIVIH SNOVI IN REGENERACIJA
Glina je torej izredno modra snov. Tako na splošno je zanjo mogoče reči, da opravlja dve dejavnosti: vsrkava škodljive snovi, za katere poskrbi, da se potem skupaj z njo tudi izločijo, in obnavlja – bodisi zunanje, notranje telesne organe ali psihično energijo. In seveda vse troje naenkrat. Ko užijemo glino, se ta po krvnem in limfnem sistemu, kot nadvse inteligentna, usmeri tja, kjer »domuje« bolezen oz. oboleli organ. Tukaj ostaja tudi več dni, nato se skupaj s strupenimi/škodljivimi snovmi, slabo krvjo, gnojem izloči. Za glino je tako mogoče reči, da je nekakšno naravno čistilno sredstvo za organizem. Nanjo se kar lepijo vseh sort nesnage in nezdravosti. Pri uživanju gline npr. se v blatu lahko pojavijo gliste; to sedaj ne pomeni, da smo z njenim uživanjem te nepridiprave vsrkali v svoj organizem, temveč da je glina izgnala nepridiprave, ki so bili ugnezdeni v gubah prebavnega trakta. Uživanje gline je zaradi njene lastnosti, da absorbira in nevtralizira strupe, nadvse učinkovito tudi pri slabokrvnosti, pomanjkanju rdečih krvnih telesc ter trdovratni mozoljavosti, aknah.


POGLEJMO ŠE NJENO REGENERACIJSKO SPOSOBNOST
Kadar npr. ščitnica nepravilno deluje – bodisi premočno ali prešibko –, glina samodejno regenerira njeno delovanje.Pri vnetjih notranjih organov deluje kot nekakšen obkladek, odstranjuje uničene celice in pospešuje njihovo regeneracijo (npr. rakave bolezni). Takšen način regeneracije, vzpostavljanja ravnotežja glina pravzaprav uporablja na celotnem organizmu – zato mu tako v fizičnem kot psihičnem smislu vrača življenjsko moč.



OBLOGE (KATAPLAZME) IN OBKLADKI
Odvisno od prizadetega organa zunanje uporabljamo hladno, mlačno ali vročo glino. Vneto, zmečkano, oteklo ali naravno vroče mesto zahteva hladen glinen obkladek oz. oblogo. Preprosto; vročina, nekaj kar žari, zahteva osvežitev. Znak, da glina pri npr. vnetjih učinkuje, je njeno segrevanje. Če pa se to ne zgodi, hladne gline ne gre uporabljati; zaloge energije organizma so v takšnih okoliščinah očitno že skrajno načete. Vse, kar si takšni moramo in lahko privoščimo, je zato izčrpen počitek.Pri obnavljanju kostnega tkiva in notranjih organov (ledvice, mehur, jetra, pljuča, trebuh, želodec) glino segrejemo. Znak, da glina deluje, je v tem primeru njeno ohlajanje. Če se to ne zgodi, temveč obkladek postaja vse bolj vroč, ga nemudoma zamenjajmo. Modra glina, ki postane preveč hladna ali skrajno vroča, mora nemudoma proč od nas. Obkladek ali oblogo na obolelem mestu lahko pustimo vso noč. Zdravljenje notranjega organa zahteva, da oblogo pustimo na mestu bolezni najmanj 2 do 4 ure. Če zdravimo gnojno rano, obkladek menjujemo, dokler se rana gnoji, tj. vsako uro ali celo še pogosteje. Obkladke in obloge potem uporabljamo vse redkeje, do ozdravitve. Sicer pa, zapomnimo si, zdravljenje gline nam nikoli ne sme povzročati neprijetnih občutkov, če nam jih, moramo obkladek, oblogo takoj zamenjati. In še to, glino nikoli ne uporabljamo več kot enkrat ter nikoli ne zdravimo več kot le en vitalen organ naenkrat. Glinene obkladke polagamo neposredno na kožo, ko pa gre za dlakava mesta, med glino in kožo vrinimo gazo ali drugo tanjšo tkanino. Debelina nanosa naj bo od 5mm do 2 cm. Od začetka raje manj.


KONTRAINDIKCIJE
Zdravljenje z glino, kot smo že omenili, nima stranskih učinkov. Pozorni bodimo le, če jemljemo sintetična zdravila (antibiotiki), pa bi obenem želeli uživati tudi glino. Brez težav pa glino pri jemanju sintetičnih zdravil lahko uporabljamo zunanje. Če imamo visok krvni pritisk ali smo intolerantni na železo, se glini odpovejmo.


ZAVEZNIKI GLINE
Pri zdravljenju z glino upoštevajmo, da glina simpatizira z naravnim jabolčnim kisom, morsko soljo, limono in nekaterimi zelišči (česnom, čebulo, zeljem, timijanom, pušpanom, bezgom). Glino, če le imamo možnost, pri zdravljenju oplemenitimo z njenimi zavezniki.


ZUNANJA UPORABA GLINE  NOTRANJA UPORABA GLINE 
  • Obloge in obkladki
  • Kostne in mišične poškodbe (rana se razkuži, tkivo se obnovi, se ne brazgotini)
  • Vnetje kite ali njene ovojnice (tendonitis)
  • Vnetja notranjih organov
  • Zdravljenje notranjih organov
  • Kronični glavoboli
  • Težave s kožo (akne, ekcem, izpuščaji, mozolji, kurja očesa, bradavice, celulit, luskavica, rane, herpes, razni piki … )
  • Izpah, opeklina, zmečkanina
  • Bakterijske infekcije 
  • Pomladitev kože/globoko čiščenje kože
  • Zaščita telesa pri delu z radioaktivnimi materiali
  • Očesne motnje
  • Žolčni kamni
  • Debelost
  • Depresija
  • Holesterol 
  • Energijski napitek
  • Razstrupljevanje prebavnega trakta
  • Izločanje notranjih parazitov
  • Okrepitev imunskega sistema
  • Fiksiranje prostega kisika v krvni obtok
  • Povečanje rdečih krvničk
  • Boj proti prostim radikalom
  • Zastrupitev z živim srebrom
  • Pomanjkanje mineralov
  • Razstrupljanje jeter
  • Trebušne bolečine/bakterijska zastrupitev s hrano





MAROŠKO UMIVANJE Z GLINO – »RASUL«
Glina Ghassoul, Organique lahko uporabljamo v naravni obliki tako, da jo zmešamo z vodo v gosto zmes ali pa z drugimi sestavinami, da dobimo želeni rezultat.

ČISTILNA MASKA ZA OBRAZ IN TELO
50 ml Ghassoula, 10 ml medu, 10 ml limoninega soka, in nekaj kapljic mandljevega olja. Enakomerno zmes namažemo po celem telesu in obrazu, pustimo da se posuši in med drgnjenjem speremo z mlačno vodo.

MASKA ZA LASIŠČE
Potrebujemo 50 ml Ghassoula, en rumenjak in toliko vode, da dobimo homogeno maso. Nanesemo jo na lasišče od konic do korena, pustimo delovati 15 minut, lasje bodo očiščeni, močni in naravno svetleči.Glicerinsko milo Ghassoul, popolnoma naravno, na bazi gline iz Atlaškega gorovja. Prednost tega mila je v izjemnem globinskem čiščenju, primerna je prav tako za občutljivo kožo, tudi vonj vas ne bo razočaral.

Mojca Hrustelj za revijo O Osebnosti






FUTURISTIC BLOG

ODPUSTITE SI

Eno najtežjih priznanj je, da smo naredili napako, ki je lahko včasih usodna. Kako odpustiti sebi in drugim ali celo prositi za odpuščanje? Kakšne so posledice neporavnanih računov z vestjo?

PREBERI VEČ
INSTAGRAM
PRIJAVITE SE