SESTAVINE
- 1 skodelica riža
- 1/2l vode
- ščep soli
NAVODILA
- 1 skodelico belega riža popolnoma razkuhamo, da ta razpade in struktura riža praktično izgine. Resnično ostane samo kaša. Posolimo po okusu in ga pustimo, da je nekako v kašasti obliki; v nekaterih primerih naletimo celo na juho. Jaz imam raje malo gostejšo obliko.
- V voku ali ponvi na hitro prepražimo zelenjavo (na kokosovi maščobi) in sicer: čebulo, por, brokoli, korenje, če imamo še nekaj listov cikorije in bogato začinimo s karijem ali zgolj s kurkumo.
Videli boste, kako nasitna in lahka jed je.
NEKAJ IDEJ: Congee z naribanim jabolkom in cimetom
Congee z fermentirano salso
Congee s kostno juho in korenjem
ZAKAJ?
Popolnoma razkuhan, bio bel riž. To je osnova obroka, ki ga kuhajo in so ga znanstveno potrdili že kitajski zdravilci, ni pa popolnoma nič novega našim babicam. Vedno so ga dajali bolnikom, da so hitreje okrevali in se okrepili. Samo ob obilici vsega smo na to malce pozabili. S toplim, lahkim jutranjim obrokom poskrbimo, da se zaneti ogenj presnove na najbolj nežen način. Congee paše obnovi naše energije. Sam razkuhan riž poskrbi zato, da posrka toksine na celi poti presnove, ob tem pa popolnoma nič ne obremenjuje organizma, lahka zelenjava, pa nas znova napolni. Obstajajo različni recepti, za različne zdravstvene potrebe; kot je npr. kurja juhica za osnovo, ki vedno krepi organizem.