Fermentirana zelenjava in fermentirane pijače so natrpane z esencialnimi encimi in dobrimi bakterijami, kar je osnova za dobro presnovo, še posebej so problematične vlaknine. Ob veliko lažji prebavi surove zelenjave, pa dobimo še pravo naselje encimov, s katerimi ima organizem priložnost, da se obnovi. Fermentirana hrana ima zavidljivo veliko študij v dobrobit našega zdravja. Preprečuje razmah bakterijam salomonele, coli ter glivičnim kolonijam. Tvori živi zid pred patogenimi bakterijami v tankem črevesju. Bodočim mamicam in doječim omogoča, da se razvijejo dobre bakterije pri dojenčku. Uravnava slo po sladkorju in s tem regulira težo. Fermentirana hrana je eden najboljših kelatorjev. Dobre bakterije vežejo nase in pomagajo izplavljanje toksinov, vključno s težkimi kovinami in pesticidi.
KATERA ZELENJAVA JE NAJBOLJŠA? Glavno vlogo igra seveda zelje in takoj za njim korenje. Da ne bo dolgčas pa se poigrajte z dodajanjem okusov: pese, paprike, paradižnika, feferona, ingverja, sladkega krompirja, topinamburja, kar vam je najljubše. Ne pozabite na začimbe: timijan, janež, origano, ingver, peteršilj, koriander, cimet, …
NEKAJ IDEJ
Fermentirana Salsa – rahlo pikantna je čudovita kombinacija lacto-fermentov paradižnika, čebule, česna, pikantnih feferonov, zelenega koriandra, jabolčnega kisa in ene od osnov, da fermentacija sploh poteka! Super se kombinira z mesom, takosi … Dvojni jabolčni sok z ingverjem – sveže stisnjena jabolka – sok že sam od sebe hitro fermentira, lahko pa mu pomagamo še z žličko kisa in dvema kapsulama probiotika. Ce želite dodati še malo ognja izcedite eno cajno žličko soka iz ingverjeve korenine. Pustite stati dva do tri dni odprto. Ko servirate potresite malo s cimetom. Kefir iz kokosove vode – osvežilna pijača, s katero koža kar zažari. Žličko kefirjeve kulture ( če je nimate doma, ga lahko kupite preko spleta: (https://kefirko.com/sl/pridobite-kefirna-zrna/), ki traja večno dodamo litru kokosove vode. Obogatimo lahko okus s ščepcem cimeta, ingverja …
|